Vo finále Slovan vyhral prvý zápas

31.03.2008 Celý región

Slovan Bratislava - HC Košice 4:2 (3:1, 1:1, 0:0) - stav série: 1:0
Góly: 1. Kapuš (Kuľha), 7. J. Kováčik, 13. Kropáč, 40. Hreus (Lažo, Kropáč) - 11. Kmiť (S. Gron), 23. Špelda (Jendek, Šimurda)
Vylúčení: 7:9 na 2 min
presilovky: 0:1
oslabenia: 0:0
rozhodovali: Ország, Kubuš - M. Novák, Valach
8025 divákov

Zostavy:
Slovan: Hovi - Pavlas, Hančák, J. Kováčik, Srdínko, Hruška, Sersen - Kuľha, Kapuš, Uram - Döme, Baček, Ľ. Pištek - Lažo, Hreus, Kropáč
Košice: Lipovský - Špelda, Javín, I. Droppa, Jendek, Kledrowetz, P. Mocek - Špilár, Juraj Faith, P. Bartoš - Šimurda, Kmiť, Rudolf Huna - Michel Miklík, S. Gron, Jenčík - Weissmann, Pleva, M. Bartánus

Zdeno Cíger (tréner Slovana): "Košičania sú silným súperom, hoci sa to možno niekomu nezdá. Majú vynikajúcich útočníkov, ktorí sa kedykoľvek vedia dostať do šance. My sme ich dnes ubránili a to rozhodlo. "

Anton Tomko (asistent trénera Košíc): "Mrzí ma prvá tretina. Mali sme slabý úvod, nevedeli sme sa naštartovať. Urobili sme veľa chýb v obrane a Slovan to využil. V druhej časti sme zlepšili výkon, hrali sme nátlakový hokej, eliminoval nás však Sasu Hovi. Slovan nám odskočil na 4:2 a keď sme v závere chceli hrať power play bez brankára, prišlo nezmyselné vylúčenie pre zlé striedanie. "

Doplnené:

Svižný odpich finále zariadila hneď v jeho úvode gólová akcia prvého útoku domácich. Kapuš ju najprv nezakončil v čistej pozícii, ale následne sa najlepšie zorientoval pred Lipovským. Ten musel čeliť aj ďalším nájazdom a pred svojím územím jedovatým "šermovačkám" Hreusa s Lažom, keď predtým jeho spoluhráči aktivitu na druhej strane nedotiahli. Úvodná polovica tretiny priniesla obojstranne iskrivý i vyrovnaný hokej, ale dôraznejší hráči Slovana mali väčšie šance. Kapuš ďalšou jedovkou potvrdil tradične gradujúcu formu v play off a Kováčik od modrej zvýšil na 2:0. Košičanom pomohla v 11. minúte presilovka s pohotovým zakončením Kmiťa z uhla ponad ležiaceho Hoviho. Lenže Košičania naďalej nechávali súperovi priveľa priestoru, navyše im viazla rozohrávka a keď sa ju namiesto obrancov, či centra podujal uskutočniť krídelný hrot Špilár, bol z toho tretí gól vo vydaní forčekujúceho Kropáča... Ako jediná z radov hostí sa vedela v pásme usadiť iba Kmiťova formácia, Slovan hrozil všetkými líniami a Lipovského vystrašil v 15. minúte takmer gólovým príklepom Lažo. Potom aktívny druhý útok Košičanov vybavil ďalšiu početnú výhodu, tentoraz zahratú nevýrazne.
V druhom dejstve si v 23. minúte traja domáci hokejisti neporadili pri mantineli, Špelda mal na príklep od modrej čas i priestor a hoci jeho strela bola nevýrazná, Hovi puk nečakane pustil pod ramenom do bránky. Séria nepresností v strednom pásme viedla k všeobecnému poklesu hry. Hokej začali postupne kriesiť aktívne a najmä rýchlo korčuľujúci hostia a po pár náznakoch šancí mal tutovku na čepeli Gron. Slovan úplne prenechal iniciatívu súperovi, ten diktoval tempo, ktorému domáci nestačili a zrodili sa dve veľké šance Hunu so Špilárom. Vzápätí zostal nepotrestaný faul na unikajúceho Urama, ale Slovan o pár okamihov hral predsa presilovku a to dokonca 5 proti 3. Nie príliš dôrazne, ale jeho výhodu o dvoch mužov predĺžila školáckou chybou košická striedačka, ktorá počas hry poslala na ľad štvrtého hráča... Výraz školácky by bol lichotivý pre hru Slovana v presilovkách a malá hokejová katastrofa mohla byť väčšia, keby svoje úniky v oslabení boli premenili Bartoš a Kmiť. Hovi minimálne týmito dvoma zákrokmi odčinil svoju hrúbku pri druhom góle. Slovan, hoci v permanentnom útlme, v záverečnej minúte tretiny predviedol po dlhom čase parádnu kombináciu a Hreusov puk do odkrytej bránky zavŕšil bleskovú šachovú partiu celého jeho útoku.
Domáci tím s vedomím dvojgólového náskoku prenechal aktivitu aj v tretej časti súperovi, ale už hral kompaktnejšie a nepúšťal ho do šancí. Nájazdy hosťujúcich dobyvateľov narážali na pevné štruktúry v okolí červenej čiary. A keď sa aj Košičania dostali do pásma, Hoviho ohrozovali jalovými ďalekonosnými strelami. Slovan nejavil ambície ísť do kontier a tak 15 minút neprinieslo takmer žiadne vzruchy v okolí bránok. Presilovka domácich už áno, ale najprv si brániaci tím v skrumáži poradil a potom Döme nezavesil z uhla ponad ležiaceho Lipovského. Lažov nemúdry zákrok prevahu jeho kolektívu zrušil a do 80-sekundovej výhody šiel protivník. Hovi ekvibrilisticky zasiahol pred dorážajúcim Špilárom a zbytočný faul vyprodukoval tentoraz jeho spoluhráč Gron. Arbitrom sa tento trend v závere zapáčil a následne na trestnú po viac-menej bežnom súboji poslali Kuľhu s Javínom. O šancu záverečného tlaku sa hostia pripravili sami ďalšou technickou chybou striedačky, takže Slovan zahral záverečnú minútu exhibične.
 

Vyberte región